Gyakori Kérdések

Hogyan történik a fizetés?

A fizetés a következőképpen történhet: 

Online konzultációk esetében: alapvetően átutalással történik. A díjazásnak az ülés kezdési időpontjáig szükséges megérkeznie, vagy a befizetést igazoló szelvényt is be lehet mutatni kezdéskor. A befizetés előtt – igény szerint – pro forma számlát állítok ki, majd a kifizetést követően elküldöm a számlát postai úton. A konzultációk árát havonta előre is ki lehet fizetni, külföldről történő utalás esetén érdemes ezt az opciót megfontolni, mert ezzel az átutalás költségei csökkennek.

Személyes konzultáció esetében: ebben az esetben is van lehetőség átutalni a díjazást a fentiek szerint, de jellemzően készpénzben történik az ülést követően. Egészségpénztárak partnere vagyok, ezért ha ezzel az opcióval kíván élni, kérem jelezze előre.

Vállal-e ingyenes tanácsadást?

Ingyenes tanácsadást alapvetően nem tudok vállalni sajnos. Igen korlátozott mértékben (heti 1-2 óra) mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára kedvezményes áron nyújtok online pszichológiai tanácsadást a délelőtti órákban. Amennyiben ezek az időpontok betelnek, általában tudok kollégát ajánlani, aki hasonlóképpen kedvezményesen áron biztosít tanácsadást ezekben az esetekben.

Arra van még lehetőség, hogy e-mailen feltegye kérdését (ipkovich.emoke@gmail.com Koppintson!) nekem vagy a honlapomon található Pszichológus válaszol rovatba írja meg problémáját, amivel kapcsolatban véleményt, tanácsot szeretne kérni.

Rövid időn belül válaszolok valamennyi megkeresésre!

Időpontom van. Hogyan tudom módosítani?

A már lefoglalt időpontot módosítani 24 h-t megelőzően lehet.

Mi a különbség pszichológus és pszichiáter között?

A legalapvetőbb különbség az, hogy a pszichiáter orvosi végzettségű, míg a pszichológus nem orvosi végzettségű szakember. Ennek megfelelően a pszichológus nem ír fel gyógyszert és nem utal be kórházba. A pszichiáter végzettségű szakemberek jellemzően biomedikális beállítódásúak és szakvizsgával rendelkeznek pszichiátriából. Amennyiben pszichoterápiát kívánnak folytatni, elvégzik a 3 éves pszichoterapeuta szakképzést is és emellett módszerspecifikus képzésekben is részt vesznek. A pszichológusok a 4 éves klinikai szakképzést követően végezhetik el a pszichoterapeuta szakképzést.

Honnan tudom, hogy szükségem van terápiára?

Vannak akik úgy gondolják, hogy csak annak van szüksége pszichológusra, akinek az élete nagyon rosszra fordult vagy súlyos mentális problémával küzd, esetleg már pszichiátriai diagnózissal is rendelkezik. Álláspontom szerint nem szerencsés ez a gondolatmenet, mert stigmatizálja a segítséget kérőt még abban az esetben is, amikor a probléma még könnyen kezelhető lenne. Úgy gondolom, hogy mindenki profitálhat egy terápiás folyamatból, életszakasztól függetlenül. Amennyiben úgy érzi, hogy nehezen küzd meg a hétköznapi problémákkal, túlterheltnek, kimerültnek, feszültnek, vagy ingerlékenynek érzi magát, akkor a terápia jó eséllyel segíteni fog Önnek.

Miért van stigma azokon, akiknek mentális egészségügyi problémáik vannak?

Ez egy igen komplex kérdés és nem is könnyű megválaszolni. Úgy gondolom, hogy nagy része van ebben a nyugati típusú szociokultúrális környezetnek és individualista társadalomnak, amelyben az érzelmi és anyagi függetlenség, a magas szintű önérdek-érvényesítő képesség, az egyéni célok megvalósítása és a mindehhez tartózó kommunikációs stílus egyrészt a racionális gondolkodást erősítik, másrészt képzeteket, hiedelmeket társítanak egy ideális és egészséges személyiségtípushoz. Ez az ideális, mítikus személyiségtípus integrált, önmagát megvalósító és erős. Olyan, amelyet sokan szívesen modelkét követnének. Ez a model impliciten sugallja, hogy a másokhoz fordulás, a másokkal törődés éppúgy, mint a segítség kérése a gyengeség jele és elkerülendő. Az én véleményem szerint egészséges az a személy, aki nyitottan és rugalmasan áll hozzá az élet dolgaihoz és minderről hasonlóan kommunikálni is tud. A stigma ellen pedig annyit tudok tenni, hogy elfogadom és természetesnek vélem, hogy az emberek az életük bizonyos szakaszaiban nehézségekkel küzdenek. Ha segítséget kérünk, amikor szükség van rá, inkább vagyunk erősek, mint gyengék, hiszen teszünk azért, hogy egy teljesebb, boldogabb életet élhessünk.

Miben különbözik a terápiás beszélgetés a baráti beszélgetéstől?

Családtagok, barátok és partneri kapcsolatok remek forrásai lehetnek a lelki támasznak, amikor szükség van rá. A szerettekkel való beszélgetés azonban sok szempontból különbözik a terápiától. A pszichológus nem szereplője kliense életének, így nem érdekelt abban, hogy az adott probléma vagy konfliktus valamilyen konkrét módon oldódjon meg. A pszichológusnak a terápiás szerződés (időpont, lemondás, módosítás, fizetés, stb.) tiszteletben tartásával tartozik kliense, vesztenivalója sincs több, mint a terápiás kapcsolat. A pszichológussal való professzionális kapcsolat olyan biztonságos környezetet teremt, amelyben a fókusz a kliensen van és nem ítélkeznek felette, a terápiás kapcsolat célja a kliens segítése abban, hogy életminősége javuljon, erősödjön pozitív megküzdőképessége és emberi kapcsolatrendszere. Bővebben a barátság és a terápia közötti különbségekről>

Mi alapján válasszak magamnak egy jó terapeutát?

Egy pszichológus, ahogy az más szakmát űzők esetében is előfordul, nem fogja azt mondani magáról, hogy nem jó szakember vagy hogy inkompetens abban, amit éppen csinál. Ezért gyakran előfordul, hogy a kliens a saját bőrén (idő, pénz, érzelmi energia) szerez tapasztalatot pszichológusa jártasságáról és arról, hogy egymásra tudnak-e hangolódni. Úgy gondolom, hogy magam is elfogult vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy jó terapeuta milyen kvalitásokkal is rendelkezzen, de van róla gondolatom, ötleteim, amik talán hasznosak lehetnek azok számára, akik a megfelelő szakembert keresik. Szerintem nagyon fontos az érzékenység mellett a flexibilitás, annak felismerése és megértése, hogy minden egyes ember máshogyan érzi magát rosszul, máshol akad el az életében. Ebből fakadóan a terápiás kapcsolat és a kezelési terv is minden kliens esetében személyre szabottan alakul ki még akkor is, ha a terápiás keretek, etikai normák, szakmai szabályok kötöttek. Ugyanakkor egy jó terapeuta mindig érthetően el tudja mondani kliense számára azt, hogy mit miért tesz, miért képvisel adott álláspontot és a tünetek csillapításán túl olyan közös terápiás munkára sarkallja kliensét, amely segítségével valóban meg tud küzdeni nehézségeivel. 

Mi a különbség pszichoterápia és pszichológiai tanácsadás között?

Pszichoterápiát Magyarországon a pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező szakemberek folytathatnak, akik lehetnek orvosi vagy pszichológus végzettségűek. Pszichológiai tanácsadást minimum pszichológus végzettséggel lehet folytatni. Közös bennük, hogy mindkettőnek az életminőség javulása, a pozitív megküzdőképesség erősítése a célja és mindkettő időtartama lehet rövidebb (1-6-10 alkalom) és hosszabb (10, vagy akár 50-100 alkalom).

Milyen helyzetben jó az online pszichológiai tanácsadás?

Az online pszichológiai tanácsadás megoldás lehet azok számára, akik nem tudnak budapesti magánrendelőmbe ellátogatni. Ennek oka lehet pl. egy elszenvedett baleset, mozgáskorlátozottság, de az is igen gyakori, hogy külföldön élő magyarok keresnek fel  pszichológiai problémáikkal. Ezek közül igen gyakoriak az életvezetési és párkapcsolati problémák, a családdal, gyerekneveléssel, beilleszkedéssel és szorongással kapcsolatos problémakörök. Az anyanyelven történő terápiás célzatú webes konzultációknak sok előnye van, olykor ez az egyetlen lehetőség a lelki segítségnyújtásra. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni hátrányokat és a korlátokat is. Mindenképpen hátránya az online terápiás beszélgetéseknek, hogy a pszichológusnak kevesebb információforrás áll rendelkezésre, mint a személyes találkozó esetében. Egyszerűen kevesebbet lát (finom mimika, gesztusok, testtartás, stb.) és a technika is akadályozhatja a konzultációt, amely többlet türelmet igényel mind a terapeuta, mind kliense szempontjából. Életet veszélyeztető helyzetben (öngyilkossági gondolatok és késztetés, pszichotikus állapot), meglévő pszichiátriai diagnózis esetében alkalmazása egyáltalán nem javallt.

Mit jelent a terápiás szerződés?

A terápiás szerződés a terapeuta és kliense között megkötött szóbeli megállapodás. Tartalma tekintetében ide tartoznak a terápiás célkitűzések, az ülések helyszíne, gyakorisága, időtartama (ideértve 1 ülés és a tanácsadás/terápia várható hosszát), a fizetés, az időpont módosításának és lemondásának feltételei is. A terápiás szerződés adja a tanácsadás keretét.

Mit jelent a terápiás ülés kifejezés?

Terápiás ülésnek nevezik szaknyelven egy (pl. 50 perces) pszichológiai tanácsadás időtartamát. A díjazás egy terápiás ülésért történik, ami nálam a legtöbb esetben 50 perc. Az egy órából (60 percből) fennamardó időt jegyzetek, észrevételek leírásával töltöm.