Honnan Lehet Tudni, Hogy Működik a Terápia?

Sokan gondolkoznak azon, hogy lelki egészségük érdekében pszichológushoz forduljanak és tisztában vannak azzal is, hogy a sikeres terápia hosszútávon igényel tőlük elöteleződést időben és anyagiakban egyaránt. Ezért tudni szeretnék, hogy mi történik majd a pszichológusnál és miből veszik észre, hogy a terápia bevált számukra és haladnak a kitűzött célok felé. 

Hogyan történik a haladás a terápia során?

Nincs két egyforma ember, élethelyzet vagy terápia, ezért a megküzdés és a haladás minden esetben máshogyan, “egyéni” módon történik. Ennek ellenére vannak olyan helyzetek, amik gyakrabban bukkanak fel a pszichológusi praxisban és ismeretük közelebb hozza az érdeklődöket ahhoz, hogy merjenek segítséget kérni, ha szükségét érzik.

Ilyen például, amikor valaki életvezetési nehézséggel (pl. nem tud dönteni egy nagyon fontos kérdésben) vagy valamilyen elakadással (pl. egy úgy találja, mintha egy bizonyos helyzet, konfliktus minduntalan megismétlődne vele és nem tudja hogyan lehetne ebből a helyzetből kieveznie) küzd, ezért bejelentkezik a pszichológushoz és már 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy jobban legyen. Átlátja helyzetét, tudja és megfogalmazza, hogy mit kell tennie és elég erősnek is érzi magát ahhoz, hogy mindezt egyedül végigvigye, ezért nem megy többet terápiába. Ez a ritkább eset. Gyakoribb, hogy a fejlődés, a haladás lassan és fokozatosan történik: olykor két lépés történik előre, egy hátra és ez a folyamat hetekig, hónapokig, olykor évekig is eltart. Mindeközben előfordulnak mélypontok, amikor a kliens számára lehetetlennek tűnik a változás. A pszichológussal történő konzultációk során ezért nagy hangsúly van az elfogadó attitűdön, a belső és külső erőforrások feltérképezésén és megerősítésén, amelyek mind segítenek a nehézségekkel való megküzdésben.

Milyen Jelei Vannak a Haladásnak?

Az első alkalmak, kezdeti lépések megtételekor sokan éreznek megkönnyebbülést a pszichológusnál, mert végre elmondhatják és megoszthatják azt a lelki terhet, amit addig egyedül cipeltek, és ezzel megtették az első lépést annak irányába, hogy jobban legyenek. A kezdeti megkönnyebülés bár valóban segíti a klienst és a közös munkát, de nem feltétlenül jelent haladást. Egy idő után a kliens kimozdul komfortzónájából a változás érdekében és szükségszerűen konfrontálódik azokkal a mélyebb okokkal, amelyek tüneteivel, nehézségeivel (azokkal a problémákkal, amikkel pszichológushoz fordult) szoros összefüggésben állnak és ez nem mindig kellemes. Ám mégsem jelenti azt, hogy nem halad jól a terápiás folyamat. A személyközpontú megközelítés egyik nagy erénye, hogy a konfrontációt akkor és olyan mértékben “engedi”, amikor a kliens arra megérett, sokszor maga a kliens hozza fel és haladásához elengedhetetlenül szükséges.

A haladás jele lehet az is, ha új képességeket sajátítanak el a kliensek, pl. észreveszik, hogy egy  negatív gondolati spirál, ami korábban felzaklatta őket és nem tudták leállítani megszűnt, vagy a környezet (család, barátok) visszajelzi a pozitív változást. A változások elérésében segít, ha a kliens kitart elköteleződése mellett, pontosan érkezik és csak a legszükségesebb esetben mond le időpontot.

Persze olyan is van, hogy bár egyik fél sem tehet róla, nem illik össze két ember (ebben az esetben pszichológus és kliense), és emiatt nem működik a terápia. Ezért szerencsésebb talán, ha még a terápiás folyamat mellett való elköteleződés előtt vált a kliens pszichológust, de utána sem szégyen a váltás  és nem szabad elkeserdeni, ha valakiben esetleg csalódnak. 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

Hiedelmek a tanácsadásról

Borbély-Ipkovich Emőke Me
Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

Nurture

Respond to Honnan Lehet Tudni, Hogy Működik a Terápia?

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!