Külön költöző párok, szétváló családok – Miben segíthet a pszichológus?

A válófélben lévő házaspárok élete sokszor egy olyan érzelmi hullámvasúthoz hasonlít, ami félelmekkel és fel nem dolgozott érzelmi sérülésekkel terhelt. Ebben a nehéz, embert próbáló időszakban mindenkinek fontos, hogy legyen egy hely, ahol megélheti és kimondhatja kavargó, olykor ellentmondó érzéseit és gondolatait anélkül, hogy megbántana ezzel valakit.

Válás, szétköltözés - miben tud segíteni a pszichológus? - Borbély-Ipkovich Emőke

Válás, szétköltözés – miben tud segíteni a pszichológus?

Egy válást és szakítást sokféleképpen meg lehet élni és ezt több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például az, hogy melyik fél kezdeményezte a szakítást, a szakítás várható volt-e már, felkészültek-e a szétválás kimondására, megbeszélésére a felek, esetleg egy harmadik fél miatt következett-e be a szakítás. A válás utáni élet kialakítása és az ahhoz való alkalmazkodás (pl. költözés, új lakhely kialakítása, felújítása, közös holmik felosztása, baráti kör megváltozása) is igen megterhelő tud lenni, gyakran felőrli, érzelmileg kimeríti a szétváló feleket. Ennek megélésére kihat még az életkor, az egyes életszakaszok megélésének sikeressége vagy kudarca, egyéb negatív életesemények, stresszforrások (pl. egyéb családi vagy munkahelyi konfliktusok) jelenléte éppúgy, mint a negatív érzelmekkel, élethelyzetekkel való megküzdés képessége és a szociális támogatottság minőségi és mennyiségi jelenléte. A szakítás folyamatának megélését tovább komplikálja, ha esetleges korábbi veszteségek vagy megoldatlan érzelmi konfliktusok újraélednek.

Egy válás folyamata rengeteg kihívással, megküzdéssel jár valamennyi érintett számára, ezért különösen fontos, hogy legyen idő és tér a pszichés folyamatok feldolgozására, pozitív megküzdési stratégiák és jövőkép kialakítására. A pszichológussal történő tanácsadás segít érettebb, felelősségteljesebb döntések meghozatalában, amikre különösen nagy szükség van akkor, ha gyermek is van a családban.

Amennyiben gyermek(ek) is vannak a családban fontos, hogy a szülők proaktívan segítsék, érzelmileg, mentálisan támogassák gyermekeiket a válás folyamatában. A válás során a gyermekek összezavarodhatnak, vagy a szülők számára zavarba ejtő dolgokat kérdezhetnek, mondhatnak, megváltozhat viselkedésük és érzékenyebbé válhatnak, ami mind teljesen természetes reakció. Gyakori, hogy mindez váratlan helyzetekben, játék, esetleg közös program során történik meg.

Fontos, hogy a szülők természetesen reagáljanak, ne essenek kétségbe ilyenkor, és biztosítsák el nem múló szeretetükről a gyermek(ek)et. Emellett a biztonságérzet folytonossága és a gyermekek életének stabilitása kiemelt fontosságú. A kommunikáció terén nagyon sokat tehetnek azért a szülők, hogy mindez megvalósuljon: például elkerülendő a gyermek előtt a másik fél negatív színben való feltüntetése, szidalmazása, vagy a gyermek bevonása a konfliktusokba (pl. üzenethordóként használni, kikérdezni a másik szülőről), mert ezek kifejezetten károsan hatnak a gyermeki lélekre.

Mindezek kivitelezése valamennyi válófélben lévő család számára kihívást jelent, hiszen a válásra is legtöbb esetben már azért kerül sor, mert a konfliktusokat, problémákat nem tudták megoldani együtt a felek. Elmérgesedő konfliktusok, érzelmi túlterheltség esetén segít az egyéni és a páros pszichológiai tanácsadás, vagy mediálás éppúgy, mint a váláshoz kapcsolódó csalódottság, elkeseredettség és érzelmi kiégés feldolgozásában.

Respond to Külön költöző párok, szétváló családok – Miben segíthet a pszichológus?

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!