Távkapcsolatban – párok és családok

Gyakori élethelyzet, hogy párok, családok egy távolabbi városban, esetleg másik országban történő munkavállalás okán távkapcsolatba kényszerülnek, ami számos új kihívást hordoz számukra. Természetes, ha felmerül ilyenkor a kérdés, hogy fenn lehet-e tartani egy távkapcsolatot és ha igen, akkor hogyan lehet működtetni úgy, hogy az a partnerek számára kielégítő legyen.

Realise elvárások

Hogyan Tartható Fenn a Távkapcsolat?

Legyen szó szerelmi vagy családi kapcsolatról fontos, hogy a felek kifejezzék és megbeszéljék a kapcsolat irányába támasztott elvárásaikat és egyetértsenek mindebben. Ilyen például a kapcsolattartás formája, gyakorisága, a látogatások gyakorisága, a lehetséges közös jövő tervezése, de idetartozik a kizárólagosság kérdése is, azaz vállalják-e a partnerek a monogámiát vagy inkább a nyitott kapcsolatot preferálják. Amellett, hogy mindezek megbeszélése számos konfliktus kialakulását megelőzheti, olyan szempontokat is felvethet, amelyeket érdemes végiggondolnia mindkét partnernek.

A távkapcsolatban élők számára különösen fontos a kommunikáció gyakorisága és minősége – érzések, gondolatok, és hétköznapi élmények megosztása, vagy beszélgetés a következő találkozásról. Jó lehetőség mindennek kivitelezésére a videobeszélgetés, amely egyúttal segíti a közelség-élmény fenntartását és az egymásra hangolódást is megkönnyíti a személyes találkozáskor.

Minden kapcsolat építőköve a bizalom, ami azt jelenti, hogy alapvetően feltételezik a partnerek a másikról, hogy minden esetben lojális azokhoz a megállapodásokhoz, egyezségekhez, amelyeket együtt kötöttek meg kapcsolatukra vonatkozóan – legyen szó érzelmi, anyagi vagy bármilyen egyéb vonatkozásról. Előfordul azonban, hogy a bizalom meginog, vagy valamelyik fél új megállapodást szeretne kötni, mert változtatni szeretne valamin. Nem érdemes halogatni vagy lemondani ezek megbeszéléséről, leginkább még azt megelőzően, hogy a képzelet és a negatív gondolatok elszaladnának valamelyik féllel. Ha azonban mégis van alapja a kapcsolatba vetett bizalom megingásának, érdemes azt is megbeszélniük a partnereknek vagy párkapcsolati pszichológus segítségét igénybe venni, esetleg online videobeszélgetés formájában. Amennyiben a partnerek komolyan gondolják a kapcsolatot, vagy már családi kötelékről, meglévő házastársi párkapcsolatról van szó, amely távkapcsolatként működik, érdemes elgondolkodni és beszélni a közös élettér jövőbeni kialakításáról, amely a kapcsolatba vetett bizalomra és hitre is jó hatással lehet és pozitív jövőképet ad.

Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy az életet a partner jelenléte nélkül is lehet élvezni és szükséges is. Találkozás kedves barátokkal, szeretett családtagokkal, új élmények megtapasztalása, kihívások megtalálása és elvállalása mind-mind a személyes fejlődés része, amelyek növelik az önbizalmat, egyúttal tartalmas megosztandó élményekkel szolgálhatnak a partnerrel való következő találkozás alkalmával.

Félelmek, Sérelmek, Krízisek és Kommunikáció

A távkapcsolatban élők számára különösen nehéz egy-egy konfliktus, nézeteltérés megbeszélése, mert nincs meg az a fizikai közelség, amely lehetőséget ad egy kézfogásra vagy ölelésre, a másik szeretetnyelvén történő azonnali reakcióra és ezáltal az érzelmi biztonság fenntartására. Távkapcsolatban, online kommunikálva könnyű félreérteni a másik felet, sérelmet adni és szerezni és később ebből fakadóan indulatokat táplálni. Gyakori az is, hogy az apró sérelmeket és elbizonytalanodásokat nem beszélik meg a felek abból kiindulva, hogy ne terheljék meg ezzel a kevés együtt töltött időt. Ez a megközelítés azonban hosszútávon nagymértékű érzelmi távolságot generál, amely könnyen vezethet a bizalom elvesztéséhez, a kapcsolat megromlásához és végsősoron a szakításhoz. Ezért a távkapcsolatban élők számára sem igazán kifizetődő a szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat, érdemes azokat megbeszélni akár online, lehetőleg Skype-on vagy olyan plugin segítségével, amelyhez tartozik video/kamera, amely megkönnyíti az egymásra hangolódást és segít elkerülni a félreértéseket és ha szükséges, vissza lehet térni a konfliktusra a személyes találkozás alkalmával.

A távkapcsolatban élők esetén gyakori félelem, hogy lemaradnak egymás életéről a külön töltött időszakok során. Érthető ez a félelem, hiszen az élet megtörténik akkor is, ha valaki nincs jelen. A közös élményekről, a másik életéről való lemaradás élménye hiányérzetet, bizalmatlanságot, olykor lelkiismeretfurdalást is ébreszt – ez utóbbi különösen akkor, ha már gyermekek is vannak. Segíthet ebben az esetben egyfelől, ha a partnerek közös jövőbeni látogatásokat, programokat szerveznek, és az is, ha a közösség média felületein nem osztanak meg olyan tartalmakat, amelyek félreértésre adnak okot. Segíthet az is, ha a távkapcsolatban élők felkészítik magukat arra az élményre, partnerük elbeszéléseiben számukra ismeretlen vagy kevéssé ismert személyek, helyek fognak megjelenni és kellő bizalom, illetve megfelelő kommunikáció esetén a féltékenység is elkerülhető. Szülők esetében fontos, hogy a kapcsolattartás rendszeresen biztosított legyen a gyermekekkel. Mindehhez érdemes tisztázni, hogy a szülőtársak mit várnak el kapcsolattartástól és ebben egyet is értsenek. 

Gyakori a félelem, szorongás azzal kapcsolatban is, hogy a viszontlátás nem úgy sikerül, ahogyan szeretnék és várják a partnerek és esetleg csalódni fognak. Természetes, hogy kell egy kis idő az összehangolódásra és az intimitás újbóli teljes megélésére, amihez türelem és odafigyelés is szükséges. Segít mindebben, ha a partnerek a viszontlátás előtt megbeszélik, megtervezik, hogy mennyi időt és hogyan fognak eltölteni közösen és az is, ha kedvességgel, figyelmességekkel, bókokkal, öleléssel készülnek a viszontlátásra.

A tartós vagy átmeneti távkapcsolatok bár sok kihívással járnak, tudnak működni is. Ennek mindenképpen feltétele a pozitív hozzáállás, és hogy a partnerek tisztában legyenek saját maguk és a másik fél elvárásaival, mindemellett saját érzéseiket és élményeiket is kommunikálni tudják. Ez sok energiával és odafigyeléssel jár, de megéri beletenni, ha komolyak a szándékok és fontos a kapcsolatba vetett bizalom fenntartása és építése. Tartós bizonytalanság, aggodalmak, kétségek, féltékenység, esetleg irigység érzése esetén érdemes meggondolni szakember felkérését. A pszichológussal történő munka során remélhetőleg csökken a kapcsolaton lévő teher és frusztráció, illetve értelmet nyernek a negatív érzések és gondolatok, ezáltal harmonikusabb életvitel, esetleg érettebb döntés meghozatala válik lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

Hogyan találjon pszichológust online?
Hiedelmek a tanácsadásról
Honnan lehet tudni, hogy működik a terápia?


Borbély-Ipkovich Emőke
 Me

Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

Nurture

 

 

Respond to Távkapcsolatban – párok és családok

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!