Hiedelmek a tanácsadásról

Sokan gondolkodnak azon, hogy pszichológus segítségét kérjék, de el sem tudják képzelni, hogy mi történik egy-egy ülés alkalmával, vagy hogy hogyan tudják majd eldönteni, hogy működik-e számukra a megkezdett terápia. Emiatt szkeptikusak vagy szoronganak, esetleg aggódnak, hogy a pszichológusnál eltöltött idő felesleges és ablakon kidobott pénz. Emellett a “pszichológushoz járást” sokszor stigma és szégyen kíséri, amelyek mind meggátolják, hogy megfelelő pszichológiai segítséget kérjen és kapjon az, akinek szüksége van rá.

egy

Mácsai Pál – Terápia 2. Forrás: HBO.

Divatos téma lett a médiában, különösen filmek és sorozatok tekintetében egy-egy terápiás ülés, beszélgetés vagy kórházi, pszichiátriai kezelés megjelenítése. A filmbéli jeleneteket céltudatosan megválasztott és minden részletében kidolgozott miliő és helyszín jellemzi, amelyek mind eszközei a filmbéli karakterek bemutatásának és sokszor a nézők megszólításának, érzelmi hangolásának is. Manapság sok ember a médiából és különféle online felületekről szerzi meg mindennapi tudását, tapasztalatát a világról, legyen szó szexualitásról, divatról vagy pszichológiáról, ezért ugyanezen felületek sablonos, sztereotípiákban gondolkodó ábrázolásai a pszichológusi munkáról további fals információk és téves hiedelmek forrásai lehetnek. Ugyanakkor léteznek színvonalas ellenpéldák is, úgymint A terápia c. sorozat, melynek mind magyar, mind idegennyelvű változata valóságosabb képet mutat a terápiás ülésekről és egyfajta pszichoedukációs szerepet is betölt.

Mi Nem Történik a Pszichológusnál?

Nap, mint lehet találkozni olyan elgondolásokkal, amelyek többsége nem pontos, vagy akár téves, ha a pszichológus tevékenységéről van szó. Ilyen például, hogy a pszichológus felír-e gyógyszert. Gyógyszert, így pl. antidepresszánsokat pszichiáter írhat fel receptre, pszichológus nem. Előfordulhat, hogy a kliens tünetei súlyosak, ezért állapota javulásának érdekében a pszichológus pszichiáterhez irányítja kliensét, aki ha szükségesnek ítéli meg, felírja a gyógyszert. A pszichológusnál megkezdett terápia a legtöbb esetben ugyanúgy folytatódik tovább, a kliens kezelése így team-ben történik. A pszichológus és a pszichiáter együttműködése szakmai és nem anyagi alapon történik.

Sokan nem tudják, de a pszichológus nem mondja meg és nem tudja jobban, hogy mit kell tenni és nem ad tanácsot. A pszichológusi végzettségel rendelkezők tevékenyeségüket pszichológiai tanácsadásnak vagy konzultációnak, a pszichoteraputa szakképzés elvégzése után pszichoterápiának hívják. Mindkét tevékenység terápiás folyamatot jelöl, hiszen közös céljuk az életminőség javítása, de konkrét tanácsot (mint pl. a coach-ok) nem adnak. Mindez azt sem jelenti, hogy a pszichológus csendben van, mert a terápiás kapcsolat kölcsönös és interaktív. Ennek során a pszichológus felvet alternatívákat kliense számára, segít kibogózni, néven nevezni érzelmeket, felismerni tudni kapcsolati mintázatokat, erősíteni a pozitív megküzdési formákat és ha segít, megosztja saját gondolatait is.

Egy másik gyakori hiedelem, hogy a pszichológusnál elsősorban gyermekkori élmények feldolgozása történik, illetve hogy a pszichológus a jelenben elmondottakat minduntalan kliense gyermekkori nehéz pillanataival köti össze, amik inkább féligazságok. A gyermekkori élmények leginkább akkor kerülnek be a terápiás kapcsolatba, amikor relevánssá válnak, segítik a fejlődést, de nem képviselnek egyetlen, kizárólagos fókuszt.

images-2

Illusztráció – A rendelő berendezése, a bútorok funkciója és elhelyezkedése is befolyásolhatja a kliensek komfortérzetét.

Az a hiedelem is sokakban él, hogy a pszichológusnál a konzultációk egy díványon fekvő helyzetben, a szemkontaktus kiiktatásával történnek. Emiatt sokan zavarba is jönnek, amikor első alkalommal mennek pszichológushoz, különösen ha dívány is van a rendelőben. A pszichoanalitikusok a mai napig valóban így (is) dolgoznak, de a pszichológusok többségénél a konzultációk ülő helyzetben történnek.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha valaki elkezdett pszichológushoz járni, akkor mindig szüksége lesz rá. Érdemes tudni, hogy a pszichológussal történő konzultációk nem tartanak örökké, a terápiás kapcsolat része a befejezés és az elválás is. Ezt segíti az első konzultációk során a terápia rövid- és hosszútávú célkitűzéseinek és várható időtartamának kidolgozása is.

Milyen Terápiás Lehetőségek Vannak?

photo

Illusztráció. Az online tanácsadás egyik előnye, hogy otthonról is igénybe vehetik a kliensek.

Aki szeretne pszichológustól segítséget kérni, lehetősége van ezt TB által finanszírozott formában megtennie (pl. kórházban, pszichiátriai gondozóban, óvoda vagy iskolapszichológusnál, nevelési tanácsadóban, családgondozóban), vagy magánrendelőben, amely átlagosan 6-12.000 Ft-ba kerül ülésenként. A terápia formája lehet egyéni, páros/család, vagy csoportos (pl. önismereti személyközpontú csoport vagy pszichodráma önismereti csoport). Kevesen tudják, hogy van lehetőség online konzultációkra is. De olyan is előfordul, hogy valaki magánrendelése idejének egy részében pro bono kezel hosszabb-rövidebb ideig klienseket, vagy a magánrendelésben jelentkező kliensének biztosít TB által finanszírozott helyet, ha munkahelye révén ezt megteheti és ezzel kliensének ellátást tud biztosítani. Ha nem kifejezetten terápiás céllal keres pszichológust, de szeretné problémáját megosztani, az interneten keresgélve találhat Pszichológus válaszol rovatot, online chat-et biztosító honlapot, vagy telefonos lelki segély szolgálatot, ahol ezt ingyenesen megteheti.

Kapcsolódó írások:

Pszichológiai tanácsadás – miért fizetünk?
Hogyan találjon pszichológust online?

Borbély-Ipkovich Emőke Me
Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

 

Respond to Hiedelmek a tanácsadásról

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!