Párkeresés – Hogyan segíthet a pszichológus?

cherry_blossom_002Vannak olyan szerencsés emberek, akik szeretetteljes családban, stabil szociális hálóval, boldog emberek között nevelkedtek, ezért sok jó példát tudnak hozni, ha kiegyensúlyozott társ- és párkapcsolatokról van szó. Vannak, akik kevésbé szerencsések és olykor talán megfogalmazni is nehezükre esik, hogy milyen lenne számukra egy kiegyensúlyozott szeretetkapcsolat és milyen lépcsők vezetnek el odáig.

Mitől Lesz Sikeres a Párkeresés?

Sokminden közrejátszik abban, amikor a párkeresés folyamata sikerrel zárul: kémia, közös célok, kommunikáció, elköteleződés és kitartás, együtt töltött idő mennyisége és minősége. A párkeresés időszakában rengeteg időt és csalódást spórolhatunk meg magunknak, ha végiggondoljuk saját preferenciáinkat, pl. szeretnénk-e gyermeket, valóban fontos-e, hogy milyen a vallása, politikai nézete a leendő partnernek vagy toleranciával és kommunikációval áthidalhatók-e ezek a különbségek? Persze nehéz úgy elindulni a párkeresés útján, ha túlzóak az elvárások vagy úgy tekintenek a másik félre, mint akinek az a dolga, hogy kiszolgálja a szükségleteket. A pszichológussal történő konzultációk segíthetnek abban, hogy a kliensek reális elvárásokat támasszanak a másik fél és a párkapcsolat irányába.
Realise elvárások
Miben Tud Segíteni a Pszichológus?

A pszichológus tudja, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott párkapcsolat mit foglal magában, különösen azok a szakemberek, akik párkapcsolatokra is specializálódtak. Segítenek a párkeresés és pártalálás útvesztőiben eligazódni és körültekintően bejárni a párkapcsolati lépcsőfokokat.

Mi Történik a Pszichológusnál?

Ugyanakkor a pszichológussal történő konzultációk nem jelentenek kellemes csevegéseket a randizásról vagy az új partnerről, hanem sokkal inkább olyan helyzetek, amelyekben a kliens kimozdul a komfortzónájából, és néha talán kényelmetlenül is érzi magát emiatt. Érdekes ellentmondás, hogy míg ismerkedés során kifejezetten az a cél, hogy jól érezze magát valaki, addig a pszichológusnál nem ez a helyzet. Akkor mondható el, hogy elindult a hatékony változás útján a kliens, ha kimozdul a komfortzónájából és új kihívásokat vállal, amelyek még több alternatívát adnak számára. 

Hogyan Segít a Pszichológus?

Sok stresszes helyzet és kérdés adódhat a társkeresés során. Ilyen pl. a modern párkeresés egyik leggyakoribb formája a különböző online partnerkereső szolgáltatások használata, de a randizás időszakában is igen jellemező, hogy különböző közösségi honlapokon, online üzenetváltással kommunikálnak a felek. Az ismerkedésnek és randizásnak e formája azonban számos félreértés és konfliktus forrása lehet. Egyfelől bárki bármit mutathat magáról online, ami igen félrevezető lehet. De az is gyakran előfordul, hogy az alapján vonnak le következtetéseket egymásról az ismerkedők, hogy a másik olvasta-e már az üzenetet, mennyi idő alatt válaszolt, mennyi dő telt el az üzenet olvasása és a válaszadás között, vagy hogy mikor válaszol egyáltalán: napközben is vagy inkább késő este, mennyire igényes a válasza, stb. A kezdeti fázisok során is fontos, hogy mit és milyen formában kommunikálnak magukról a társkeresők, pl. a fenti helyzetekben, illetve hogy ki tudjanak lépni az online kommunikációból és valós kapcsolatot építsenek.
header_adolescent
A pszichológus abban is segít, hogy a kliensek megfelelő kommunikációs megoldásokat dolgozzanak ki és alkalmazzanak, mit és hogyan mutassanak meg magukból az ismerkedés fázisában annak érdekében, hogy hosszútávú céljaik beteljesüljenek a párkeresés terén. A pszichológus támogatása és bíztatása segíti a klienseket abban, hogy ne csüggedjenek el egy-egy kudarc miatt, kevesebbet szorongjanak a különböző helyzetekben és semmiképpen ne válasszák az elmagányosodást és az egyedüllétet.

Az itt tanultak azonban az élet más kontextusaiban is alkalmazhatók, segítenek erősíteni az éntudatot, önbizalmat, felismerni az egészségtelen kapcsolati mintázatokat és elfogadni a felelősséget a korábbi kapcsolatok során elkövetett hibákért. Előfordul olyan is, hogy valakit az előző szakítása során szerzett sebek gátolnak újabb partner felé való nyitásban vagy éppen szakítani és továbblépni szeretne, de lelkiismeretfurdalás vagy más tényezők miatt nem tudja ezt meglépni, ezért szorong és szenved. Gyakran aggasztja a társkeresőket az is, hogy hogyan és mikor mondjanak el valamit, pl. hogy betegségük van, voltak már házasok, gyerekük van vagy éppen nem lehet. A pszichológus bár nem tudja a kliensek helyett elszenvedni és megoldani a társkeresést és vinni a kapcsolati terheket, de szaktudásával, tapasztalatával és empátiájával segíteni tud abbban, hogy hatékonyan és pozitívan küzdjön meg a kliens mindezzel.

Borbély-Ipkovich Emőke Me
Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

 

 

 

 

Nurture

Respond to Párkeresés – Hogyan segíthet a pszichológus?

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!