Szeret és határok

Slide03Számos példa van arra, hogy szeretet és határok együttesen vannak jelen egy kapcsolatban. Ilyen például a szülői szeretet, amely lefekteti az elfogadható viselkedés tiszta határait. A gyermekek ezt a fajta szeretetet konzisztenciaként és struktúraként élik meg, ami biztonságot ad, ugyanakkor az elfogadható viselkedés sikeres kivitelezése növeli önbizalmukat és önértékelésüket. De ilyen férj és feleség kapcsolata is, amikor úgy mutatják ki szeretetüket egymás iránt, hogy tiszteletben tartják a másik szükségleteit, igényeit és személyes fejlődését anélkül, hogy irányítani vagy megváltoztatni szeretnék társukat. A szeretetnek az a megnyilvánulása, amely a határokat is kifejezi, a kapcsolat hosszútávú működésének alapjait fektetheti le.

A szeretet nem statikus állapot, hanem egy folyamat, amelynek lépcsői, szakaszai vannak. Amikor szerelmes lesz két ember egymásra hangolódnak és összeolvadnak, eggyé válnak. Az intenzív érzelmek, az összetartozás iránti vágy és annak beteljesítése mindennél erősebb. Egy bizonyos ponton, amikor már kialakult a stabil érzelmi kapcsolat és a közös élettér, a kapcsolat egy következő szakaszba lép, amelyben a határok kifejeződése szükségképpen megtörténik. Ilyenkor előfordulnak nézeteltérések és konfliktusok, amelyek feldolgozása egy érettebb, felnőtt kapcsolati formát tesz lehetővé.

Faces

Családi- és párkapcsolataink mellett az életünk valamennyi területén találkozhatunk a szeretet leírt megjelenési formájával. Ezt teszik a tanárok, akik meglátják tanítványaikban az egyéniséget, ugyanakkor következetes neveléssel egyértelművé teszik az elvárt viselkedési formát számukra az oktatási intézményben, vagy felhívják a gyermekek figyelmét arra, hogyan és mire lehet és kell is nemet mondani.

Ha egy kapcsolat elnyomja az egyéniséget és a személyes fejlődés folyamatát, mérgezővé válhat. Fontos megtanulni kifejezni a személyes határokat és felismerni, hogy mi a kifejezés legmegfelelőbb formája és mindezt alkalmazni tudni. Amikor ez nem megy előfordul, hogy a szőnyeg alá söprik egy kapcsolatban a felek saját álláspontjukat, esetleg egy már kialakult konfliktust. Mindez frusztrációt és inkongruens kommunikációt eredményezhet, amely gátolja a kapcsolat és a felek fejlődését. Az egyéni határok kifejezése mellett fontos megtanulni meghallani és pozitívan értékelni azt is, ha kommunikációjával a másik fél szintén egyéni, személyes határvonalait fejezi ki.

A szeretet sokféle formában nyilvánulhat meg, lehet romantikus vagy erotikus, szülői vagy gyermeki, spirituális vagy altruista. De legyen szó a szeretet bármilyen megjelenési formájáról, az egyéniség határainak valamennyi esetben szerep jut. Természetes, ha egy átmeneti szakaszban minimalizálódik, de egy egészséges kapcsolatban két ember tiszteletben tartják egymás határait. Ezek a határok pedig mind az egyéniség, mind a kapcsolat megtartását és hosszútávú fejlődését segítik elő.

Borbély-Ipkovich Emőke Me
Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

 

 

 

 

Nurture

Respond to Szeret és határok

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!