Hogyan találjon pszichológust online?

Az elköteleződés előtt…

Sokakban megfogalmazódik, hogy szükségük lenne pszichológusra, de nem tudják, hogy hol és hogyan keressenek szakembert és mi alapján válasszanak. Előfordul az is, hogy kiválasztanak valakit, de mégsem találják meg a közös hangot, vagy a hétköznapok során kiderül, hogy nem illeszthető be a napi rutinba az időigényes utazás a kiválasztott pszichológus rendelőjéhez. Kevesen tudják, hogy online is lehet pszichológussal konzultálni, ami jó lehetőség azok számára, akik lakó- vagy munkahelyük miatt nem tudnak magánrendelésre járni. Ha éppen pszichológust keres, gondolja végig az alábbiakat: időt és pénzt spórolhat meg. 

A megfelelő pszichológus kiválasztásához jó tudni, hogy mire van szükség és lehetőség. Ebben segít, ha kérdéseket teszünk fel magunknak, mert az ezekre adott válaszok szűkítik a lehetséges szakemberek körét:

Mi az a probléma, nehézség, amin dolgozni szeretne a pszichológussal?

A kliensek többsége először jár pszichológusnál és nem rendelkezik diagnózissal. Az első ülés, lefoglalt időpont előtt érdemes végiggondolni, hogy milyen testi-lelki tünetek, nehézségek és konfliktusok vannak jelen. Ha a tünetek pl. leginkább szorongás formájában jelennek meg (izzadó tenyér, heves szívdobogás, félelem, szorító mellkas, sírógörcs, gyomorgörcs, stb.), érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki a szorongás kezelésére specializálódott. De adódhatnak életvezetési problémák (pl. döntésképtelenség, elköteleződési nehézségek, élethelyzeti elakadások, időmenedzselési, konfliktuskezelési és problémamegoldási gondok) vagy nagyobb életesemények (válás, haláleset, költözés, munkahelyváltás), amelyekkel való megküzdés pszichológus segítségét igényli. A pszichológusok többsége szemléletének, képzettségének és tapasztalatának megfelelően specializálódik pl. a fenti problémákra.

Milyen hosszú egy ülés, milyen gyakori és hány alkalomra van szükség?

Az ülések leggyakrabban kb. egy óra hosszúságúak (50 perc), de előfordulhat, hogy a kliensnek ennél hosszabb (90 perc) vagy kevesebb időre (30 perc) van szüksége egy-egy alkalommal. Leggyakrabban heti egy alkalommal járnak a kliensek, de van hogy heti 2 alkalommal, különösen, ha a kliens igénye, állapota vagy maga a pszichoterápiás szemlélet szükségessé teszi. De olyan is előfordul, hogy valaki kéthetente vagy havonta egy alkalommal konzultál. Az online konzultáció/e-tanácsadás egyik előnye, hogy az időpontok hossza és gyakorisága flexibilisebben alakítható: lehetnek rövidebbek vagy hosszabbak, mint egy átlagos értelemben vett munkaóra. Az ülések hosszának és a gyakoriság kialakításának célja a hatékony változás elősegítése, ami jelenthet néhány (1-2) alkalmat, de akár 2-3 évig is eltarthat.

Milyen költségekkel jár?

Mielőtt felkeres egy pszichológust, gondolja végig, hogy TB által finanszírozott terápiás lehetőséget keres vagy a magánrendelés valamely formáját szeretné inkább igénybe venni. A magánrendelés átlagosan 6-12.000 Ft/ülés-be kerül, a költséghatékonyabb online konzultációk általában alacsonyabb árfekvésben találhatók. Számos pszichológus egy-egy Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatója, elfogadóhelye. Ebben az esetben a pszichológus minden esetben szakmai felelősségbiztosítással dolgozik, amelynek éves költsége van, ezért általában magasabb áron dolgozik. A pszichológussal történő konzultációk és tanácsadás költségére érdemes úgy gondolni, mint más havi rendszerességű kiadásra. Bővebben: Pszichológiai tanácsadás – miért fizetünk?

Milyen nemű pszichológushoz szeretne járni?

A pszichológus neme nem határozza meg a terápiás folyamat minőségét és a nem szerinti választás nem feltétlenül jelent jobb választást a kliens számára annál, mintha ezt a szempontot elhagyná. Mégis sokan e szerint választanak pszichológust. Ezért ha adatbázisban keres, rögtön nézze meg, hogy tud-e nem alapján szűrni.

A terápiák leggyakoribb formái – mire vagyunk nyitottak?

Irvin D. Yalom és Carl Rogers neves amerikai pszichoterapeuták szerint a kapcsolat az, ami gyógyít. A terápiás kapcsolat milyensége rávilágít arra, hogy hogyan viszonyulunk, kötődünk másokhoz, életünk egyéb szereplőihez. Vannak, akik a pszichológiai tanácsadást (más néven konzultáció) lekicsinylik, mondván az csak tanácsadás, s vannak, akik a pszichoterápiától tartanak, nehogy megbélyegezzék őket diagnózissal vagy túlzottan beléjük lássanak. A pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia is terápiás célú megközelítés, közös céljük az életminőség javulása és hatékony változás facilitálása. A pszichológiai tanácsadás nem több és nem kevesebb, mint a pszichoterápia, inkább más. Jellemzően eszköztárban és fókuszban különbözik: a múlt feltárása és a tudattalan folyamatok elemzése helyett a jelenre és a jövőre fókuszál. A terápiás megközelítés formájának kiválasztása (mire vagyunk nyitottak) szintén segíthet a szakember kiválasztásakor:

Személyközpontú terápia: valamennyi pszichoterápiás megközelítés alappillére, amely a kliens és terapeuta közötti egyenlőségen alapuló gyógyító kapcsolatra és a hatékony személyiségfejlődésre helyezi a hangsúlyt.
Kognitív és viselkedésterápia: az egyéni háttér megértése van a fókuszban és új perspektívák és viselkedési mintázat kidolgozása, ami hatékonyabb reagálást és alkalmazkodást facilitál.
Interperszonális terápia: fókuszban az interperszonális kapcsolati és kommunikációs mintázatok feltárása áll.
Dinamikus terápia: tudattalan pszichés folyamatokra fókuszál és szabad asszociációkra bíztatja a klienst az ülések folyamán.

Nyitott-e online konzultációkra (Skype, GmailHangout, FaceTime)? 

A videokonzultáció elérhető alternatívája a négyszemközti pszichológiai tanácsadásnak azok számára is, akik tartósan vagy átmenetileg külföldön élnek. Bővebben: Online konzultáció, e-tanácsadás

Milyen csatornán szeretne pszichológust találni?

A legszerencsésebb dolog, ami történhet velünk, amikor pszichológust keresünk, ha valamelyik közeli hozzátartozónk vagy barátunk ajánl nekünk már bevált szakembert. De könnyen előfordulhat, hogy nincs ilyen ismerősünk vagy nem szeretnénk megosztani, hogy pszichológushoz fogunk járni. Ilyenkor legegyszerűbb, ha bírjuk a keresőbe, hogy “pszichológus” és a fentiek szerint megválaszolt preferenciák alapján egy vagy több klucsszót vagy ha már tudjuk a nevét a pszichológusnak, rákereshetünk a nevére, valószínűleg van honlapja vagy esetleg fényképpel ellátott adatlapja regisztrálva van valamilyen online platformon. Érdemes megnézni, hogy ír-e cikkeket, blog-ot, válaszol-e kérdésekre online, vannak-e róla pozitív visszajelzések, feltünteti-e életrajzát. Óvodában és iskolában általában kifüggesztik az illetékes TB által finanszírozott szakembert. A pszichológusi és mentálhigiéniás tevékenység szakirányú végzettséghez  kötött, ezért érdemes “nyitott szemmel” figyelni a különböző szolgáltatásokat (pl. állapotjavítás, ezotéria) nyújtó honlapokat, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a szükséges végzettséggel.

Google.hu

Google.hu

Készen áll-e az elköteleződésre?

Ha megválaszolta a fentieket és feltérképezte a lehetőségeket, keresse fel bátran a kiválasztott pszichológust az ajánlott elérhetőségeken! Ne feledje, hogy az első ülés alkalmával nem szükséges elköteleződnie. Dönthet úgy, hogy inkább mást választ, hiszen a cél az elköteleződés egy olyan szakember, akivel hatékonyan és hosszútávon együtt tud dolgozni.

 

 

Borbély-Ipkovich Emőke Me
Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

 

 

 

 

Nurture

Respond to Hogyan találjon pszichológust online?

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!