Pszichológiai tanácsadás – miért fizetünk?

Mennyibe Kerül Egy Ülés A Pszichológusnál? És Miért és Mennyit Fizetünk?Money_wallet

Amikor arra kerül a sor, hogy professzionális pszichológiai segítségért szükséges folyamodni, legtöbben az ár függvényében választanak szakembert. Legyen szó pszichológusról vagy pszichiáterről, egy-egy ülés sokba kerül és sajnos sokak számára emiatt nem elérhető. A magas árak nem kedveznek azok számára, akik bár elkötelezettek személyes fejlődésük, önismeretük mellett, mégsem engedhetnek meg maguknak  heti rendszerességel pszichoterápiát vagy pszichológiai tanácsadást. Egy ülés (50 perc) átlagosan 6-12.000 Ft-ba kerül. Budapesten általában magasabb árfekvéssel kell számolni, mint vidéken, ugyanakkor létezik  online (pl. Skype-on) történő konzultáció is pszichológussal.

Sokak számára egy-egy ülés feltüntetett ára magasnak vagy túlzónak tűnik, nem adnak ki szívesen annyi pénzt egy 50 perces konzultációért vagy pszichoterápiáért, holott a szakember oldaláról nézve indokolt lehet az ár. Ennek ellenére ne csüggedjen, ha nem tud megengedni magának egy pszichológust. Érdemes első lépésként megérteni, hogy mi és miért kerül annyiba amennyibe, hogy aztán mindenki a magának megfelelő és megengedhető alternatívát tudja kiválasztani.

Szakemberré Válni Költséges és Hosszú Folyamat

Gondoljon csak bele, hogy mennyi költséggel jár, ha például ügyvédre van szükség. Ilyenkor az ügyfelek megbíznak valakit, aki sok évig tanulta a szakmáját és rengeteget pénzt fektetett a tanulmányok elvégzésébe. Ugyanez a helyzet a pszichológusok esetében is – a pszichológusok szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkeznek, néhányuk Ph.D fokozattal is, emellett többéves ráépített képzéseken vesznek részt, amely során szakmai személyiségük fejlődik és új technikákat, módszereket sajátítanak el. A pszichológussal történő konzultáció vagy pszichoterápia nem ugyanaz, mintha egy baráttal beszélgetne, hiszen mentál egészségügyi szakembert bíz meg.

Óradíj, de Nem Minden Órában

Az átlagos munkavállalók heti 40 órát dolgoznak, bérezésük is ennek felel meg. A magánpraxisban dolgozó pszichológus ezzel szemben csak azért az időért kap díjazást, amikor kliensével konzultál. A pszichológusok döntő többsége nem tud ellátni heti 40 klienst. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem egyszerű munkaidőben vagy folyamatosan egymást követően időpontokat egyeztetni, de ezen felül az ülésekre való felkészülés, az ülések anyagainak szakszerű karbantartása, a rendelési idők és szolgáltatások hirdetése, a könyvelés és egyéb adminisztratív teendők, továbbá a gyakran heti rendszerességű szakmai programok mind a pszichológusi tevékenységhez tartoznak és rengeteg időt vesznek el. Mindez alapján könnyű elgondolni, hogy ha valaki 10-20-25 órányi munkája után kap fizetést, akkor az óradíja emelkedni fog. És akkor még nem is beszéltünk az ülések lemondásáról vagy arról, amikor nem jelenik meg a kliens a lefoglalt időpontban.

Rendelők Bérlése

P1040801

Pszichoterápiás rendelő – Illusztráció

A pszichológussal történő konzultációk ÁNTSZ által engedélyezett szakrendelőkben történnek, amelyek speciális igényeket elégítenek ki. Ha belegondol, hogy havi bevételéből mennyit költ lakóhelyének finanszírozására, könnyen el tudja képzelni, hogy mennyibe kerül egy pszichológusnak a magánrendelő fenntartása, ideértve a járulékos költségeket is.

Képzési Költségek

A pszichológusok képződése nem egyszeri, hanem állandó folyamat, emellett szakmai konferenciákon és workshop-okon vesznek részt. Emellett a képzések során megszerzett jogosultságok, tagságok fenntartása tagdíjak fizetésével és további képzésekkel oldható meg, amelyek a pszichológusok számára folyamatos kiadás formájában jelennek meg.

A Pszichológusok Terápiája és Szupervízió

Mindemellett a pszichológusok ugyanolyan esendő emberek, mint bárki más, ezért nekik is szükségük vagy igényük lehet tanácsadásra, önismeretre. Emellett a munkájuk során felhalmozódó stressz sem tűnik el csak úgy nyomtalanul, de érthető módon a klienseikre sem önthetik ki frusztrációjukat. És végül, a pszichológusok szupervízióba járnak. A szupervízió lehet csoportos vagy egyéni és általában egy tapasztalt kolléga vezeti. A szupervízor észrevételeivel segíti a pszichológus kliensekkel való munkáját, szakmai és etikai kérdéseket vet fel. Mindezek természetesen újabb költségekkel járnak a pszichológus számára attól függetlenül, hogy magánrendelőben dolgozik, vagy úgynevezett online konzultációt/e-tanácsadást folytat.

Ne Csüggedjen a Sok Költséget Olvasva, mert Van Megoldás!

A fentiek folyamán talán érthetőbbé vált, hogy tapasztalt, több esetben akár egy-két évtizeden át is képződött pszichológus, pszichoterapeuta miért nyújtja professzionális szolgáltatását adott áron. Mindezt tiszteletben tartva és elfogadva azonban mégis megállapítható, hogy a pszichoterápia az emberek többsége számára havi állandó költségként nem megengedhető luxusnak számít. Ennek egy alternatívája az online konzultáció/e-tanácsadás, amelynek kifejezett célja, hogy a tanácsadást elérhetőbb áron nyújtsa, ezáltal lehetővé tegye, hogy ne az ár határozza meg a tanácsadó személyének kiválasztását. De más lehetőség is rendelkezésre állnak: iskoláskorúak számára ingyenesen igénybe vehető az iskolapszichológus és ma már az egyetemek is gyakran nyújtanak mentálhigiénés konzultációt saját, kifejezetten erre a célre létrehozott centrumaikban. Az állami egészségügyi szektor is nyújt TB által finanszírozott pszichoterápiás lehetőségeket, amelyek jellemzően lakóhelyhez kötöttek.

5S4Q3050

Borbély-Ipkovich Emőke – Pszichológus, személyközpontú tanácsadó (Magánrendelés: Lövőház utca 33., Budapest 1024)

Borbély-Ipkovich Emőke – Pszichológus, személyközpontú tanácsadó
E-mail:  ipkovich.emoke@gmail.com
Mobil:   +36 70 321 8685
Skype:   ipkovichemoke

Respond to Pszichológiai tanácsadás – miért fizetünk?

Kedves Látogató! Írja meg kérdését, problémáját!